Főoldal - Termékek - Szimering

 

 

Forgalmazott szimering gyártmányok:

SKF CR, KTT

 

A tömítések olyan szerkezeti kapcsolatok, melyek feladata két, egymással közvetlenül érintkező tér között az anyagáramlás megakadályozása, vagy mérséklése.

A védőtömítések a gépek, berendezések egyes részeit védik a külső hatásoktól (pl. por, nedvesség) ill. a környezetet védik (pl. a kenőanyag kiszivárgása ellen).

A radiális tengelytömítő gyűrű, a rugós szimering, a rugó nélküli mandzsettatömítések továbbfejlesztett változata és a leggyakrabban alkalmazott védőtömítések egyike. Népszerűvé vált nevét német feltalálójáról, N. Simmer-ről kapta.

A tömítésbe rugót építenek be, hogy a tömítőajak nyomását lehetőleg hosszú időn keresztül állandó értéken tartsák. A tömítőajak élben végződik, ezért a rugó által kifejtett szorítóerő csak kicsi lehet. A tömítéseket gyártó cégek a rugós tengelytömítő gyűrű, a szimering sokféle változatát fejlesztették ki. A különbségek elsősorban a házak és a védőajkak kialakításában jelentkeznek.

A hatékony tömítések elengedhetetlenek a csapágyakban rejlő teljes élettartam kihasználásához, ezért alkalmazásuk ajánlott.

 

  

SKF CR szimering

Az SKF érdekeltségébe tartozó amerikai Chicago Rawhide, a világ egyik vezető tömítésgyártója és a világ vezető folyadék tömítés beszállítója a jármű-, mezőgazdasági-gép és szerszámgép iparban. Az üzemi körülmények széles skáláján alkalmazható, különböző kivitelű radiális tengelytömítő gyűrű, szimering átfogó választékát gyártja és forgalmazza..

A CR szimering egy forgó és egy álló, illetve két egymáshoz képest elmozduló alkatrész közötti nyílás tömítésére szolgál. Egyszerűen kifejezve a szimering egy négy funkciós gát.

Feladatai:

  1) Kenőzsír, vagy más kenőanyag benttartása
  2) Szennyezőanyagok kizárása
  3) Folyadékok szeparálása
  4) Nyomás megtartása

Számos CR tömítés a szabadalmaztatott hullámperemes kivitelben készül, mely visszapumpálja a kenőanyagot az olajtérbe, miközben távoltartja a szennyezőanyagokat, tekintet nélkül a tengely forgásiirányára. A sima peremet egy hullámos sablonban formázzák meg, amely így szélesebb pályát ír le a tengelyen, több hőt von el és csökkenti a kopást.

Néhány Chicago Rawhide szimering ára és méretválasztéka:

 


 

KTT szimering

A KTT Kubinszky Tömítéstechnika Kft. 1980-ban Magyarországon alapított vállalkozás, amely tömítőelemek, elsősorban szimeringek gyártására, és műszaki termékek importjára, nagykereskedelmi értékesítésére szakosodott. Az általa gyártott szimeringet több mint tíz országban a jármű- és gépipar első beépítőként, külkereskedelmi forgalmazással pedig számtalan felhasználó pótalkatrészként megelégedéssel használja. Az alapanyagokat vezető európai vegyipari cégektől szerzik be, és minden általuk gyártott szimering megfelel a EU-DIN 3760-as szabványnak.

A szimeringek csoportosítása alapanyaguk szerint:

 • NBR - butadién kopolimer és akril-nitril - a legtöbb hagyományos folyadéktömítő alapanyaga
  Előnye: Az ásványolajnak, zsírnak, víznek és hűtőfolyadéknak jól ellenáll.
  Hátránya: Nem áll ellen glikol alapú fékfolyadéknak. Gyenge ellenállású erősen ötvözött hypoid olaj, poláris folyadékok (ketonok, éterek, észterek), aromás oldószerek, klórozott szénhidrogének (széntetraklorid, triklóretilén) valamint ózon, napfény és időjárás hatásával szemben.

 • FPM - fluórtartalmú gumi - jó kémiai ellenálló képességű, magas hőmérsékletű alkalmazásokhoz ajánlott
  Előnye: Kiválóan ellenáll az ásványolajnak, az erősen ötvözött hypoid olajnak, savaknak. Jól ellenáll az aromás és klórozott szénhidrogéneknek. Kiváló öregedés-, ózon- és időjárásálló.
  Hátránya: Hideg rugalmassága korlátozott. Gyenge ellenállású poláris folyadékok (ketonok, éterek, észterek) hatása ellen.

 • SIL vagy MVQ - szilikon gumi - alacsony hőmérsékletre is
  Előnye: Kiváló öregedés-, ózon- és időjárásálló. A rugalmasságát nagyon alacsony és nagyon magas hőmérsékleten is megörzi. Jól ellenáll ásványi olajjal, zsírokkal és lúgokkal szemben.
  Hátránya: Nem ajánlott szénhidrogénekhez (benzin és parafin) és könnyebb ásványi olajokhoz, valamint 3,5 bar gőznyomás felett. Nem ellenálló forró vízzel, savakkal és nem ásványi autóipari fékfolyadékokkal szemben. Gyenge a húzó- és szakító szilárdsága, kopásállósága.
Fizikai adatok NBR FPM SIL
Működési hőmérséklet tartomány: -40°C +120°C olajban
-40°C +90°C vízben
-30°C +200°C -60°C +200°C
Szakító szilárdság legfeljebb: 15 MPa 15 MPa 3 - 7 MPa
Standard szín: fekete barna piros

A tökéletes tömítés érdekében követendő előírások a szimering beépítésekor:

 • szerszám segítségével biztosítsuk a tengelyre tökéletesen merőleges egyenes vonalú tömítőél létrejöttét
 • a tengelynek és a szimering furatának a középvonala nem térhet el
 • a tengely átmérője nem lehet ovális
 • a tengely ütése nem lehet nagyobb 0,1 mm-nél
 • a szimeringet nem érheti 0,5 bar-nál nagyobb nyomás, mert a magasabb nyomás növeli a hőt, a kopást és torzítja a tömítőajak élét

Néhány magyar KTT NBR szimering ára és méretválasztéka: